Speerpunten

Samenkracht

Samenkracht

In onderstaande tabel is de actuele stand van zaken van de speerpunten in dit programma weergegeven. In één oogopslag is middels een gekleurd vlaggetje weergegeven in welke fase van uitvoering het speerpunt zich bevindt:

Speerpunt:

5.3 Samenkracht

Wat wilden we bereiken?

Als gemeente laten wij onze inwoners participeren in de opstelling, uitvoering en evaluatie van beleid.

Alles wat wij als gemeente organiseren en (laten) uitvoeren doen wij voor onze inwoners. Daarom is het van belang om onze inwoners te betrekken bij de opstelling, uitvoering en evaluatie van het beleid dat hen aangaat.

Wat wilden we daarvoor doen?

We evalueren het huidige participatiebeleid en stellen dat waar nodig bij.

Budgethouder(s):

Vincent Tuijp

Status van uitvoering nu:

Toelichting status:

De evaluatie loopt volop en is op schema. In september toetsten we de voorstellen intern en presenteerden we die aan de inwoners. Tevens is in september het concept besproken in een raadsvergadering. Op basis van alle input/feedback wordt het stuk aangevuld. We bieden de evaluatie aan voor de raadsvergadering van december 2024.

Wat wilden we daarvoor doen?

Middels participatiebijeenkomsten, (digitale) platformen en eventuele andere instrumenten laten wij onze inwoners, partners en overige actoren participeren in de opstelling, evaluatie en /of uitvoering van beleid.

Budgethouder(s):

Vincent Tuijp

Status van uitvoering nu:

Toelichting status:

De afdeling Samenleving bezint zich op de vraag hoe we meer (dan nu) aan het begin van beleidsprocessen en inkoopprocessen met inwoners in gesprek kunnen gaan over de vraag wat zij Zelf en Samen kunnen doen. Dat is het vertrekpunt voor de vraag wat wij als gemeente aanvullend moeten organiseren en/of inkopen. Tot nu toe voeren we het gesprek met inwoners vaak getrapt: via de adviesraden in de Koepel Sociaal Domein en (in mindere mate) via de dorps- en wijkraden. De verwachting is dat we in de eerste helft van 2025 het inwonersparticipatiebeleid zullen laten vaststellen, waarin wordt omschreven hoe wij als gemeente de participatie (kunnen) vormgeven richting onze inwoners.

Wat wilden we bereiken?

Een sterkere samenwerking in het onderwijs

Voorlichting en samenwerking in het onderwijs zijn belangrijk om kinderen een goede start te geven. Sinds 2018 zijn we samen met onze onderwijspartners in Edam-Volendam bezig met programma ‘Samen Beter’. De bedoeling van het programma is om als onderwijs en gemeente gezamenlijk prioriteiten te stellen om mee aan de slag te gaan en meer lijn te brengen in een gevarieerd voorlichtings- en activiteitenaanbod. Het geeft een gezamenlijke agenda die we met elkaar dragen en waarin de jeugdige centraal staat. Het achterliggende doel van het programma blijft ook de komende jaren relevant, met het besef dat we naast de jeugdigen ook ouders en het netwerk om een jeugdige heen willen bereiken.

Belangrijke indicatoren zijn de gemiddelde eindexamenscores en het aantal vroegtijdig schoolverlaters. We onderzoeken nog of en op welke manier wij kunnen meten in hoeverre de jeugd de gelegenheid krijgt om hun talenten ten volle te ontdekken en ontwikkelen.

Wat wilden we daarvoor doen?

We continueren het programma Samen Beter.

Budgethouder(s):

Vincent Tuijp

Status van uitvoering nu:

Toelichting status:

Vorig jaar heeft Samen Beter een doorstart gemaakt. Op dit moment wordt gekeken naar hoe het programma optimaal ingericht kan worden om actuele thema’s zoals burgerschap in onze gemeenschap in samenwerking met scholen de aandacht te geven die ze verdienen. Hierin wordt de stem van scholen steeds belangrijker en de stem van ketenpartners beperkter.

Wat wilden we daarvoor doen?

In samenwerking met de vakleerkrachten een kwaliteitskader bewegingsonderwijs opstellen en bijpassend MJOP voor inventaris uitvoeren met als doel gelijke kansen op motorische ontwikkeling te bieden voor alle kinderen in onze gemeente.

Budgethouder(s):

Vincent Tuijp

Status van uitvoering nu:

Toelichting status:

Het opstellen van het kwaliteitskader bewegingsonderwijs is het onderwerp geweest van een stageonderzoek in 2023. De stagiaire heeft hierover verslag gedaan in de vorm van een stageverslag. Een collegeadvies moet nog worden geschreven. In Q3 van 2024 worden akoestische wanden met ASM- prints geplaatst in Sporthal het Bolwerck. A.d.h.v. de keuringen is in 2024 i.s.m. de vakleerkrachten materiaal aangeschaft t.b.v. het bewegingsonderwijs.

Wat wilden we daarvoor doen?

In samenwerking met de schoolbesturen de basisscholen in Edam vernieuwen.

Budgethouder(s):

Vincent Tuijp

Status van uitvoering nu:

Toelichting status:

De drie basisscholen van Edam zijn onderhevig aan vernieuwing:
-   De nieuwe school zit in de ontwerpfase van de school. Volgens planning gaat het bouwproject in augustus 2025 van start en zal naar verwachting één jaar duren. De Nieuwe School neemt een deel van het schoolgebouw van de Piramide in medegebruik. Tijdelijke units worden geplaatst nabij het gebouw van de Piramide.
-   Het nieuwbouwproject van de Piramide is afhankelijk van de Trimaran. Het project is momenteel ‘on hold’ gezet om mogelijke scenario’s te onderzoeken.
-   Voor de locatiekeuze van de Trimaran is geen besluit genomen in de raadsvergaderingen van december 2023 en maart 2024. Het college is gevraagd extra informatie aan te leveren in de vorm van een matrix, een kostenspecificatie en een massastudie. Nieuwe ontwikkelingen maken dat de locatiekeuze wederom wordt uitgesteld. In overleg met de schoolbesturen CPOW en Opspoor worden verschillende scenario’s onderzocht. De gemeente zal in Q1 van 2025 met een nieuw voorstel voor locatiekeuze naar de raad te komen.

Wat wilden we daarvoor doen?

Samen met de schoolbesturen een analyse opstellen welke verduurzamingsacties kunnen worden gerealiseerd voor schoolgebouwen die nog minimaal 10 jaar in gebruik blijven met als doel energie-neutrale schoolgebouwen met een gezond klimaat.

Budgethouder(s):

Vincent Tuijp

Status van uitvoering nu:

Toelichting status:

Deze analyse zal in 2025 plaatsvinden en de uitkomst ervan wordt onderdeel van het toekomstig IHP. De eerste gesprekken met de schoolbesturen hebben in 2023 en 2024 plaatsgevonden. Hieruit is naar voren gekomen dat de schoolbesturen SKOV en Opspoor enkele scholen in aanmerking willen laten komen voor verduurzaming. Met oog op de actualisatie van het IHP is het voorstel om de verduurzamingsopgave op tafel te leggen en ter sprake te brengen bij de schoolbesturen. De wetswijziging neemt tevens enkele aangescherpte maatregelen met zich mee. Gezien de noodzaak in verband met het klimaatakkoord en de huidige lage vernieuwingsgraad van het onderwijsvastgoed, staat dit onderwerp hoog op de agenda van het IHP.

Wat wilden we daarvoor doen?

Analyseren van de kostenstructuur van de MFA in Oosthuizen met als doel de juiste afweging te kunnen maken over welke investering nodig is voor de benodigde uitbreiding om toekomstbestendig onderwijs te kunnen blijven bieden in deze kern.

Budgethouder(s):

Vincent Tuijp

Status van uitvoering nu:

Toelichting status:

Overleg heeft intern plaatsgevonden om te bepalen welke afdeling uitvoering gaat geven aan deze opdracht. Een leerlingenprognose is uitgevoerd, welke inzicht geeft op de benodigde ruimtebehoefte voor de komende jaren. Het project wordt in Q4 2024 opgestart en zal doorlopen in 2025.

Wat wilden we bereiken?

Iedere mantelzorger krijgt de nodige ondersteuning

Wie denkt dat mantelzorg alleen iets vraagt van de verzorger en verzorgde ziet niet het hele plaatje. Het is een thema dat om bekendheid vraagt bij werkgevers. Als gemeente constateren we daarbij dat de mogelijkheden die geboden worden om mantelzorgers te ondersteunen nog lang niet goed genoeg benut worden. Belangrijke eerste stappen zijn daarom om meer erkenning voor de mantelzorger te krijgen, ervoor te zorgen dat meer mantelzorgers zich formeel laten registreren en ervoor te zorgen dat de informatievoorziening verbeterd wordt. Daarbij onderzoeken we de mogelijkheden om ondersteuning verder uit te breiden of verstevigen via werkgevers. Als gemeente en samenwerkingspartners willen we dichterbij de mantelzorger komen te staan, om zo signalen van mogelijke overbelasting tijdig op te kunnen vangen en uitval met elkaar te voorkomen.

De belangrijkste indicator hier is het aantal ondernemers met meer dan 5 werknemers die wij spreken over dit thema. Het ambitieniveau ligt hier op 100%.

Wat wilden we daarvoor doen?

We gaan in gesprek met onze ondernemers over wat het betekent om een mantelzorger in dienst te hebben en welke ondersteuning en activiteiten hiervoor geboden worden

Budgethouder(s):

Vincent Tuijp

Status van uitvoering nu:

Toelichting status:

Als gemeente hebben wij beperkt invloed op het in dienst nemen van mantelzorgers bij ondernemers. Wel creëren wij randvoorwaarden voor de mantelzorgers zelf middels het ondersteuningsaanbod dat georganiseerd wordt vanuit het Wijksteunpunt. Als werkgever zorgt de gemeente voor goede ondersteuning zoals verlofregeling en dergelijke.

Wat wilden we daarvoor doen?

We brengen onze (jonge) mantelzorgers in beeld en bieden hen de benodigde ondersteuning

Budgethouder(s):

Vincent Tuijp

Status van uitvoering nu:

Toelichting status:

In 2023 is er een onderzoek jonge mantelzorgers uitgevoerd. Daaruit kwam onder andere naar voren dat voorlichting op het gebied van Jonge mantelzorgers wenselijk is. Ondersteuning is er in principe voldoende, maar belangrijk blijft dat dit goed onder de aandacht gebracht wordt. Bewustwording en registratie van (jonge) mantelzorgers is in ontwikkeling en de nieuwe uitvoerder van het Wijksteunpunt zal hier een belangrijke rol in gaan vervullen.  Een concreet plan van aanpak zal door deze nieuwe uitvoerder worden opgeleverd in de eerste helft van 2025. Een onderdeel wat daar in ieder geval in terug komt is het organiseren van bijeenkomsten/activiteiten in de week van de jonge mantelzorgers. Hier zullen lokale samenwerkingspartners bij betrokken worden.

Wat wilden we daarvoor doen?

We gaan de respijtzorg geboden door het Buitenhuis uitbreiden

Budgethouder(s):

Vincent Tuijp

Status van uitvoering nu:

Toelichting status:

Respijtzorg betekent dat iemand de zorg (tijdelijk) overneemt van de mantelzorger.
Bijvoorbeeld als de mantelzorger op vakantie gaat, of als de zorg tijdelijk teveel dreigt te worden. Dagopvang met logeren is een vorm van vervangende zorg die de mantelzorger ontlast. Per februari 2022 is hiervoor in onze regio Het Buitenhuis operationeel.  Het Buitenhuis biedt laagdrempelig dagverblijf en logeren met als doel ontmoeting en ontspanning voor de gast en ontzorgen voor de mantelzorger. Het Buitenhuis is opgestart met alleen een verblijf- en logeerfunctie zonder indicatie. In aanvulling daarop is eind 2023 een pilot opgestart voor:
•   flexibele dagbesteding voor zorgvragers;
•   ondersteuningsprogramma en inloopfaciliteit voor mantelzorgers.
Het zogenaamde Coffee Care concept waar een fijn verblijf, net als bij logeren in Het Buitenhuis, centraal staat. Deze pilot blijft in 2024 doorlopen en wordt in 2025 geëvalueerd.

De pilot Coffee & Care biedt nieuwe kansen in mantelzorgondersteuning. Het gaat om laagdrempelig dagverblijf met als doel ontmoeting en ontspanning voor de gast en het ontzorgen voor de mantelzorger. Het betreft respijtzorg door flexibel dagverblijf te organiseren. Uit de evaluatie is gebleken dat de Coffee and Care voorziening steeds beter wordt bezocht en gewaardeerd. De gasten ervaren hun verblijf als positief. Mantelzorgers geven aan hierdoor te worden ontzorgd. De maximale bezetting van aantal gebruikers wordt echter nog niet behaald. Hier wordt in 2025 verder op ingezet.

Wat wilden we bereiken?

Iedereen voelt zich thuis in onze gemeenschap

Waar de gemeenschapszin in onze gemeente sterk is, blijft de inclusiviteit soms achter. Hoewel we de goede voorbeelden in de gemeente kennen, zien we op onderdelen dat mensen die anders zijn worden buitengesloten en geen ingang krijgen in de samenleving. Voor minderheidsgroepen, zoals de LHBTIQ++, mensen met een beperking of mensen met een afwijkende mening is het soms moeilijk om geaccepteerd te worden en een plekje te vinden in onze gemeenschap. Dit kan en moet anders. Om dit vorm te geven nemen we het thema burgerschap mee in de programma’s op scholen, in buurtkamers, bij sport en cultuur en in de uitvoering met onze samenwerkingspartners.

De belangrijkste indicatoren voor dit doel zijn het aantal voorlichtingsbijeenkomsten met het thema burgerschap en het aantal partners dat zich verbindt aan een programma burgerschap. Het ambitieniveau ligt op 100% deelname.

Wat wilden we daarvoor doen?

Het thema burgerschap maakt deel uit van het huidige voorlichtingsaanbod voor alle doelgroepen.

Budgethouder(s):

Lieke Sievers

Status van uitvoering nu:

Toelichting status:

Begin dit jaar is er een voorlichtingsaanbod ingekocht over de tweede wereldoorlog in het algemeen en over Anne Frank specifiek. Met dit materiaal wordt een pilot gedraaid in Edam. Intussen wordt het materiaal ook aangeboden aan andere scholen binnen de gemeente.

Wat wilden we daarvoor doen?

We onderzoeken de mogelijkheden om met partners tot een programma burgerschap te komen

Budgethouder(s):

Lieke Sievers

Status van uitvoering nu:

Toelichting status:

In 2023 zijn er een aantal initiatieven opgezet die aandacht schenken aan burgerschap, voornamelijk historisch georiënteerd. In 2024 willen we dit uitbreiden met thema’s die aandacht vragen binnen onze gemeente, zoals inclusie en diversiteit. In samenwerking met de scholen worden ten aanzien van deze thema’s nu plannen geformuleerd. Zo stond de laatste bijeenkomst van Samen Beter op 3 oktober in het thema van inclusief onderwijs. Hier is afgesproken dat scholen inderdaad samen op willen trekken om met dit thema aan de slag te gaan, zodat in de toekomst aan het programma van eisen ten aanzien van inclusief onderwijs voldaan kan worden. Dit pakken de scholen vanaf 2025 in gezamenlijkheid op.

Wat wilden we bereiken?

Inwoners voelen zich vrij om hun zorgen en/of problemen bespreekbaar te maken en voor hun eigen mening uit te komen

Samenkracht draait om het samen aan de slag gaan voor dingen die je maar moeilijk alleen voor elkaar kunt krijgen. Om samen sterk te kunnen zijn, is je kwetsbaar kunnen opstellen belangrijk. Dat wat er zich achter de voordeur afspeelt of daar waar we het moeilijk mee hebben, daar praten we niet graag over. We zwijgen er liever over en doen ‘normaal’ mee. Tegelijkertijd zien we een andere stroming ontstaan. Steeds meer inwoners zoeken naar openheid en willen de schaamte voorbij. Als gemeente zien we de noodzaak om hier in de komende periode vaker met elkaar over in gesprek te gaan.

De belangrijkste indicatoren zijn het aantal consulenten en vrijwilligers van het WSP die een passende training doorlopen hebben, het streven is dat iedereen dit doet. We onderzoeken nog andere indicatoren om te meten of problemen in een eerder stadium bekend worden bij de gemeente en om te meten of onze partners schaamte signaleren en hier adequaat op inzetten. Contractmanagementgesprekken zouden hierin kunnen bijdragen.

Wat wilden we daarvoor doen?

Versterken van de ouderbetrokkenheid

Budgethouder(s):

Vincent Tuijp

Status van uitvoering nu:

Toelichting status:

Zoals in de najaarsnota al gemeld hebben we dit jaar veel stappen gezet om de ouderbetrokkenheid te versterken. Hier gaan we in 2025 onverminderd mee verder op basis van de ervaringen uit 2024.

Wat wilden we daarvoor doen?

Inzet op vrijwilligersondersteuning

Budgethouder(s):

Vincent Tuijp

Status van uitvoering nu:

Toelichting status:

De vitaliteitsmonitor, met thema vrijwilligerswerk is afgerond. Met de resultaten daarvan( Q2) wordt beleid aangepast. Diverse themabijeenkomsten (eenzaamheid, suïcide preventie)  zijn in het 1e kwartaal georganiseerd waar vrijwilligers ook bij aansluiten. Diverse trainingen en themabijeenkomsten worden of zijn ingezet op diverse thema’s. Daarnaast zijn in het najaar van 2024 bijeenkomsten georganiseerd om partijen uit de culturele sector en sportverenigingen te informeren hoe ze het vrijwilligerswerk kunnen versterken en behouden voor hun verenigingen/activiteiten.

Deze pagina is gebouwd op 05/01/2025 13:48:47 met de export van 05/01/2025 10:33:01